Arnica este o specie de plante din familia Asteraceae (Compositae), cu flori galbene-aurii denumită popular și podbal de munte, carul-pădurilor sau carul-zânelor.

Datorită efectelor sale calmante si antiinflamatorii, Arnica montana (pe numele său științific), este cunoscută de sute de ani, fiind folosită ca plantă medicinală înca din secolul al VI-lea. Arnica este o plantă care creşte la înălţimi de peste o mie de metri, la noi in tara, in special in muntii Apuseni.

Florile, care se folosesc în scop terapeutic, sunt bogate în ulei esențial, dar și în vitamine precum B1, B2, C şi E, în acizi organici, flavonoide, carotenoizi şi săruri minerale.

Florile se recoltează în lunile iunie și iulie, la începutul înfloririi, prin tăierea sau ruperea inflorescențelor.

Arnica are proprietăți dezinfectante, antiinflamatorii și calmante. Stimulează formarea țesuturilor granulare și accelerează procesul de vindecare. Împiedică dezvoltarea bacteriilor și germenilor de la nivelul țesuturilor. De aceea, tratamentul cu arnică este perfect si pentru redarea frumuseții şi elasticității pielii. Principiile active multiple din compoziție recomandă arnica nu numai pentru capacitatea de a reface musculatura intens solicitată, ci și în diverse alte probleme, precum cele circulatorii, articulare și infecțioase. Arnica conţine lactone sesquiterpenice antiinflamatorii, cea mai importantă din punct de vedere medical fiind helenalina. Conţine şi flavonoide care întăresc vasele de sânge.

Arnica are acţiune antiinflamatoare, antiseptică fiind extrem de eficientă în tratamentul vânătăilor, contuziilor sau luxaţiilor şi ameliorarea durerilor reumatice.

Arnica este cunoscuta, mai ales în homeopatie, ca planta „antişoc”. Aceasta întrucât ea absoarbe șocurile apărute în urma unor traumatisme fizice, mai ales dacă este administrată la scurt timp după producerea șocului.

Tinctura obținuta prin macerarea florilor proaspete este folosita atât cu efecte terapeutice (rigiditate articulara, reumatism, dureri musculare, traumatisme fizice, lovituri, vânătăi), cât şi de întreţinere, mai ales pentru persoanele cu o constituție mai fragilă sau care prezintă tendințe accentuate de uscare a pielii.

In continutul produselor noastre, tinctura de arnica se regaseste in cantitatile cele mai mari in:

CREMA DE MASAJ si LOTIUNEA DE MASAJ – adjuvante impotriva durerilor musculare, articulare si osoase.

Datorita conținutului de substanțe active, crema si lotiunea de masaj alină durerile musculare, articulare şi pe cele asociate unor procese inflamatorii, entorse, luxații, contuzii.

Acțiunea antiinflamatoare se mai datorează și prezenței carotenoidelor și a ionilor de mangan. Crema si lotiunea de masaj pot calma durerea provocată de înțepăturile de insecte, dar nu trebuie folosite pe rană deschisă, cum e cazul zgârieturilor, tăieturilor sau iritațiilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *